MIS ON MITSELLAARVESI ja KUIDAS SEDA KASUTADA?

Uurides klientidelt toodete kohta mida nad kodus kasutavad, loetletakse ikka ja jälle puhastustoodete nimekirjas mitsellaarvett. See on üks populaarsemaid meigieemaldusmeetodeid, mis sobib eriti hästi kuivale ja tundlikule nahale. Prantslannad on seda “imevett” kasutanud aastakümneid ning trend on jõudnud edukalt ka meieni. Business Insideri sõnul müüakse maailmas iga kahe sekundi järel üks Bioderma Sensibio H2O pudelike – the queen of all micellar waters!

Antud puhastusmeetod tundub ülilihtne, praktiline ja nahasõbralik, sellest hoolimata potsatab meilboksi või tekivad klientidel konsultatsiooni käigus sellised küsimused nagu:

  • Kas ma pean mitsellaarvett kasutama? Kuidas?
  • Kas sellest piisab näopesuks?
  • Kas mitsellaarvesi on sama, mis nahatoonik?
  • Kas mitsellaarvee peab nahalt maha pesema?

1. Mis on mitsellarvesi?

Mitsellaarvee põhikomponendid on VESI ja PINDAKTIIVSED AINED. Pindaktiivsed ained on sellised ained, mis sisaldavad nii hüdrofiilset kui ka hüdrofoobset (lipofiilset) osa. Lihtne joonis:

Mitsellaarvesi imendub hõlpsasti vatipatja ning samas eemaldab nahalt meigi, SPFi ja mustuse. Siin kehtib üks keemia põhitõdesid “sarnane lahustab sarnast”(like dissolves like). 

Sõna mitsellaar tuleneb sellest, et teatud hulga pindaktiivsete ainete lisamisel vette moodustuvad mitsellid ehk pindaktiivsete ühendite kogumid. 

2. Kas mitsellaarvett peab kasutama?

Selle küsimuse vastus on väga lihtne: ei pea! Mitsellaarvesi on üks variant erinevatest puhastusmeetoditest, selle asemel võib kasutada puhastusvahtu, -geeli, -piima või -õli. Samuti võid neid meetodeid kombineerida ja teostada double-cleanse.

Mitsellaarvesi on populaarne, sest seda on väga lihtne kasutada – kiire ja mugav. 

Minu soovitus: Soovitan seda harva ainukese näopuhastusmeetodina, sest enamus minu kliente kannavad igapäevaselt meiki ja SPFi, mis tähendab, et ainult mitsellaarveest jääb väheks. Mitsellaarvesi on ideaalne reisideks, nt. matkates.

3. Kas mitsellaarvesi on sama, mis nahatoonik?

Ei ole. Mitsellaarvesi on mõeldud naha puhastamiseks. Toonik, aga eelkõige naha pH taastamiseks pärast näopesu, et seerumid ja kreemid paremini imenduksid.

4. Kas mitsellaarvee peab nahalt maha pesema?

Miljoni dollari küsimus –Mida olen arutanud dermatoloogidega ning mille selgitamine klientidele on toonud altkulmu pilke. Lugedes pakendit on ju selgelt kirjas: loputada ei ole vaja!

Seda ka põhjendatult – mitsellaarveed on üldiselt nahasõbralikud ning põhjustavad kohest ärritust harva, sest sisaldavad leebeid pindaktiivseid aineid. Siiski on tegu puhastustootega, mida kasutad mustuse eemaldamiseks –  kui oled mitsellaarveega niisutatud vatipadjaga näo puhastanud jääb alati nahale mingi tootejääk. See tootejääk – õhuke pindaktiivsete ainete kiht mõjub nahabarjääri kahjustavalt. See ärritus ei pruugi olla kohene ning võib tekkida toote regulaarsel kasutamisel.

Minu soovitus: soovitan alati mitsellarvee nahalt maha loputada või kasutada puhta veega niisutatud vatipatja! (Erandiks võivad olla olukorrad nagu matkamine metsas). Kui nahk on puhastusaine vaba, siis imenduvad ka (ravi-) kreemid ja seerumid paremini.

Nagu ikka vastan hea meelega küsimustele kommentaarides või meili teel. Head!

Liisa

Follow:
Liisa Raudmets
Liisa Raudmets

2 Comments

  1. Bret
    jaanuar 9, 2021 / 2:29 p.l.

    Tere,

    Jälgin huviga Sinu postitusi ja oli järjekordne pōnev lugemine 🙂
    Mul tekkis küsimus, et kui puhastan mitsellaarveega nägu siis justkui peaks veel toonikuga näo üle käima, et tasakaalustada naha ph-d vōi ?

    Parimat soovides,
    Bret

    • Liisa Raudmets
      Autor
      august 10, 2021 / 10:03 e.l.

      Tere! Naha pH tasakaalustamine oli vajalik vanasti, kui naha pesemiseks olid saadaval vaid väga aluselised tooted (seebi baasil). Tänapäeval seda probleemi ei ole. Toonik või näovesi ei ole otseselt vajalik nahahoolduse osa, kohe võib nahale kanda ka niisutava seerumi/kreemi. See kas pesta mitsellaarvesi maha või mitte oleneb Sinu eelistustest, nahast ja kindlast tootest. Mida rohkem on mitsellaarvees pindkatiivseid aineid, seda mõistlikum on see nahalt maha pesta vee, pesugeeli või, siis näoveega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


Looking for Something?