PINDMINE LASERLIHVIMINE

Laserravi dermatoloogias ja ilumeditsiinis on äärmiselt suur ja keeruline valdkond. Esimesi lasereid tutvustati 1960ndatel – kerime pool sajandit edasi ja me oleme maailmas, kus laserprotseduurid on ühed kõige populaarsemad mittekirurgilised teenused ja seda ka põhjusega. Laserid on muutunud nii täpseks ja tõhusaks, et pea võimatu on leida midagi mida nad ei teeks. Armid, akne, punetus, ebaelastne nahk, ebaühtlane nahatoon, – tekstuur, nahamoodustised, nahavähk, päikesekahjustus – mis on neil kõigil ühist? You guessed it – LASERRAVI!

Kui tutvustaksin kõiki võimalusi laseritest siis peaksin postituse asemel kirjutama raamatu, seega keskendun praegu pindmisele laserlihvimisele.

Suures osas on laserprotseduurid jagatud kaheks: ablatiivsed ja mitte – ablatiivsed.

1. ablatiivsed laserid

ehk nahka lõhkuvad laserid. Sellised laserid tekitavad nahavigastust, põletades naha pindmise kihi. Siia kuuluvad CO2 ja Erbium laserid. Ablatiivseid lasereid kasutatakse sügavate kortsude, armide ja muude tõsisemate nahamurede korral. Taastusaeg on pikem, kõrvaltoimeid samuti rohkem, aga juba ühe protseduuriga on võimalik näha imelisi muutusi.

2. mitte – ablatiivsed laserid

ei tekita nahavigastust. Laserkiir tungib sügavale pärisnahka, jättes naha pindmise kihi vigastamata. Laserkiire kuumuse toimel hakkab nahk tootma rohkem kollageeni. Laseriga tekitatakse termaalne vigastus. Selline laserlihvimine on kliendile mugavam, sest taastusaeg on lühike ja kõrvaltoimeid on vähem, aga soovitud tulemuse saamiseks võib minna rohkem protseduure. 

Laseri muster

Veel võid näha, et laserite puhul kasutatakse sõna fraktsionaalne ehk fraxel või frax. See sõna tuleneb inglise keelest – fraction of the skin – ainult väike osa nahast töödeldakse. Kontrollitud mikrovigastus ( kujuta ette pikseldunud fotot) – laser teeb nahale pisikese täpikese ning ümbritsev nahk jääb terveks.  Seda, kui laialt või kitsalt, mis energiaga ning mitu korda vigastus tehakse kontrollib laserspetsialist. Ka pindmised laserid on erinevad, osad tugevamad, teised nõrgemad. Kõige leebemat ja kiiremini taastuvat fraxelit nimetatakse baby fraxel‘ks (üks tuntuim on OBAGI Clear+Brilliant laser).


“Veel on palju kliente, keda sõna laser hirmutab ning ise protseduuri valima ei kiputa. Vajadus ilmneb konsultatsiooni käigus. Laserlihvimine ei ole magic kustukumm, mis kõik probleemid naha pealt pühib, aga see võib olla esimene samm millest alustada. “


millal mõelda laserlihvimise peale?

Pindmine laserlihvimine võib osutuda valikuks kui sind häirivad suurenenud poorid, armid, ebaelastne ja ebaühtlase tooniga nahk. Pindmist laserit kasutatakse väga palju päikesekahjustunud naha taastamiseks. Antud protseduuriks ei pea olema tõsist nahamure, enamus protseduure teostatakse ennetuseks – see on investeering tulevikku. Protseduuri plussid on lühike taastusaeg, kiire ja suhteliselt valutu protseduur, hind, turvalisus (vähem kõrvalmõjusid kui ablatiivsel laseril).

mida peaksid teadma enne protseduuri?

Nii nagu kõik teised protseduurid, algab ka laserravi põhjalikust konsultatsioonist õe või arstiga. Kogutakse anamnees ehk terviselugu, samuti räägitakse läbi ja võetakse arvesse elustiili ja töö iseloomu. Teostatakse nahaanalüüs. Konsultatsiooni käigus selgitatakse järelhooldus ja selle tähtsus. Tähtis on teada:

  • Absoluutselt igasuguse foto- ja laserravi vaenlane on päike! Enne protseduuri tuleb 3 – 4 nädalat vältida liigset UV- kiirgust, olgu selleks looduslik päike või solaarium. Sama kehtib pärast protseduuri.
  • Enne protseduurile tulekut pead olema terve! Samal ajal ei tohi võtta antibiootikume ning AB kuuri ja laserravi vahe peab olema vähemalt 1 kuu.  Samuti ei tohi nahal olla ohatist ehk herpest. Kui oled tihti ohatisega kimpus siis soovitan enne protseduuri kasutada käsimüügist Acic 200mg tablette. 
  • Nahk peab olema terve.
  • Protseduuri ei teostata raseduse ega imetamise ajal.
  • Ära tarvita alkoholi 48h enne ja pärast protseduuri.

Vahetult enne protseuuri puhastatakse nahk meigist, päikesekaitsest ja muust mustusest. Tehakse pildid ning seejärel kantakse nahale  ~40 minutiks tuimestav kreem. 

kuidas näeb välja protseduur?

Protseduuri pikkus oleneb töödeldavast piirkonnast, näo pindmine laserlihvimine kestab ~ 25 – 45min, olenevalt  kordustest. 

Tuimestav kreem võtab ära enamus ebamugavustunde, siiski on tunda kerget kõrvetavat kuumust – nagu nõges. Valuskaalal 1 -10ni (10 kõige hullem valu) hindavad minu kliendid protseduuri 4 – 6 palli vahele. 

Protseduurist endast ebamugavamaks peetakse hoopis paari esimest tundi. 

milline on taastusperiood?

Olukorda koheselt pärast protseduuri iseloomustab kõige paremini sõna – päikesepõletus. Nahk on punane ja õhetav. Kõige ebamugavam on esimesed 1- 4h. Soovitan nahal hoida külma kompressi – nt. märg rätik või marli kompress, 10 – 15min ja seejärel paks kreemikiht. Kreemitamisel on sõrmede all tunda karedat laserimustrit, mis on ka väga lähedalt näha valgete täppidena. 

Järgmisel päeval on kipitus ja kuumatunne kadunud, nahk on punetav ja kuiv. Esimese nädala jooksul on tähtis kasutada rohkelt niisutavat kreemi, et nahk saaks kenasti taastuda. Juba järgmisel päeval võib kasutada meiki. 

Pindmiste laserite eelis ongi taastumisperiood – nahk on küll kuiv ja lähedalt on näha laserimustrit, aga seda ei anna võrreldagi tugevate laseritega, kus esimene nädal on täielik kodurežiim.

Olenevalt organismist võib esineda ka kerget turset silmade all.

4 nädalat pärast protseduuri peab kasutama SPF 30 – 50 kaitsekreemi iga 2h tagant, vältimaks soovimatu pigmendi teket.

Laserimuster kaelal

Kerge muster kaob tavaliselt nädala – kahega.

ja tulemused?

Olenevalt laserist ja võimsusest mida kasutati näed esimesi tulemusi juba 10 – 14 päeva pärast protseduuri, nahk on värskem ja siledam. Lõplik tulemus ilmneb 1 – 3 kuu jooksul ja muidugi pärast korduvaid protseduure.  

1 protseduur, enne – pärast

hind?

Kõige kindlamalt oskan hinda öelda vaid Medemis Clinicu kohta, kus töötan. Meil maksab 1 protseduur 309€ (meie hind on praegu odavam tänu kampaaniale) . Teostame protseduuri Ellipse 1550 Fraxel laseriga. Tugevused valin vastavalt nahale ja probleemile ning konsultatsioonil soovitan protseduuride korduste arvu.

Teised hinnad on võetud antud kliinikute kodulehtedelt ning võivad muutuda konsultatsiooni käigus. Eestis kasutab Ellipse masinat veel ainult dr. Kullamaa ja Kirjaneni kliinik, teiste kliinikute laserite kohta oskavad täpsemalt rääkida seal töötavad spetsialistid – õed ja arstid. Hinda kujundavad väga erinevad tegurid ning ainult selle põhjal ei soovita ma otsust langetada.

Medemis Clinic309€
Marju Karin (baby frax)
320€
Vitaclinika325€
VipMedicumal. 359€
LaserMed550€
Dr. Kullamaa & dr. Kirjanen650€
Christinas Clinic750€


kokkuvõtteks

Antud postitus on lihtne ja kiire ülevaade pindmisest fraktsionaalsest laserlihvimisest, et oleks kergem ilumeditsiini maailmas orienteeruda. Rohkem infot saad kohtudes nahaspetsialistiga, kes vastavalt sinu nahale ja murele ka õige protseduuri valib. Laserlihvimine on meditsiiniline protseduur, mis nõuab põhjalikku konsultatsiooni ja õiget järelhooldust.

Tihti kohtun klientidega, kes broneerivad ise laserlihvimise, aga hindavad ennast valesti või liialt kriitiliselt. Vaatan naha üle ja hoopis sobilikum protseduur võib näiteks olla keemiline koorimine. Siinkohal on spetsialisti töö selgitada protseduuride iseärasusi ja erinevusi ning vajadust.

Vastan meeleldi lisaküsimustele kommentaarides või meili teel! 🙂

Ilusat kevadet,

L.R

Follow:
Liisa Raudmets
Liisa Raudmets

2 Comments

  1. Kristine
    märts 25, 2019 / 10:01 e.l.

    Väga asjalik postitus, Liisa. Loen huviga Sinu infot :).

    • Liisa Raudmets
      Autor
      august 10, 2021 / 10:03 e.l.

      Aitäh! 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


Looking for Something?